Karlštejnská bestie – česká Alžběta Bathoryová

Jméno Alžběta Bathoryová zná celý svět. Čachtická paní měla svou předlohu. Daleko krutější a o její vině není žádných pochyb. Jméno Kateřina z Komárova jsme ale nikdy neměli znát.Příběh krvelačné šlechtičny, vyžívající se v mučení a vraždění nevinných děvčat se poprvé odehrál 30 let před narozením Alžběty Bathoryové. Jen se o něm neví. V roce 1529 se nejvyšším karlštejnským purkrabím se stal Jan Bechyně z Lažan. Králův správce hradu si s sebou přivezl i manželku, Kateřinu z Komárova, nejvýkonnější sériovou vražedkyni naší historie.

Kateřina z Komárova vraždila na rodové tvrzi na Pičíně i na Karlštejně. Konec jejího řádění nastal, když zažalovala Václava Hájka z Libočan pro pomluvu. Pozdější autor slavné Kroniky české v dramatickém procesu zvrátil jeho průběh a Kateřina byla odsouzena k trestu smrti zazděním. Přiznala 14 vražd, ale pravděpodobný počet jejích obětí přesáhl třicet.

Narozdíl od Bathoryové nevraždila ve vzteku, ale promyšleně. Jejími oběťmi byli i muži. Po vynesení rozsudku proklela hlavního soudce. Zemřela zazděná na Pražském hradě 15. března 1534. Vojtěch z Pernštejna, kterého „vzala s sebou do pekla,“ zemřel na záhadnou nemoc pouhé dva dny po ní.